L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent en els 73 barris, segons l’edat i el nivell socioeconòmic dels ciutadans. Les dades més recents dels casos positius de covid-19 als barris publicades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona mostren una incidència més elevada de la pandèmia als districtes d’Horta-Guinardó i Nou Barris.
El barris de Barcelona amb la taxa més alta de casos de coronavirus: Montbau i la Vall d’Hebron.
El barri amb una taxa més elevada és Montbau, amb 2.812 casos per cada 100.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població en aquest territori. Quasi amb la mateixa incidència el segueix la Vall d’Hebron, amb 2.810 positius per cada 100.000 habitants. A continuació destaquen Vallbona (2.134), la Font de la Guatlla (1.435) i Sant Genís dels Agudells (1.287). Els casos confirmats del mapa són persones a qui s’ha fet la prova amb resultat positiu. Aquesta incidència no vol dir que siguin els barris amb més casos en xifres absolutes.
- ARTÍCLE ORIGINAL: https://beteve.cat/societat/dades-coronavirus-barcelona-barris/
Aquests barris de la zona nord de Barcelona tenen gairebé 10 vegades més incidència de casos de coronavirus que els de l’altra cara de la moneda, com Pedralbes (288 casos per cada 100.000 habitants) o les Tres Torres (298). Però els barris de Barcelona amb menys incidència són la Clota (146 casos per cada 100.000 habitants) i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (278).
En aquest mapa sorprenen les dades de coronavirus al districte de Ciutat Vella, ja que si el nivell socioeconòmic és clau per a la taxa d’afectats, barris com Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i el Gòtic tenen una incidència inferior i se situen a la part baixa de la forquilla. Segons l’Ajuntament, això pot ser degut al fet que la població immigrant és més jove. Tot i això, les dades que pinten aquests mapes són dinàmiques i caldrà veure’n l’evolució.
Els més grans de 75 anys a Vallbona, els més vulnerables.Si filtrem les dades de casos positius als barris per la franja d’edat, es pot constatar que els més grans de 75 anys continuen sent la població més vulnerable als barris de la zona nord (vermell més enfosquit al mapa) però també destaquen altres territoris de la ciutat amb població d’edat avançada. Vallbona es manté com el barri amb més incidència entre els més grans de 75 anys amb 15.172 casos per cada 100.000 habitants. En segon lloc hi ha la Vall d’Hebron (12.572) i a continuació Montbau (10.673), la Font de la Guatlla (8.647) i Vallvidrera, les Planes i el Tibidabo (6.548). En aquest grup d’edat també està destacant el Poblenou (4.363), que ha triplicat la taxa en 10 dies.
La Nova Esquerra de l’Eixample i Sant Andreu concentren més positius en xifres absolutes.
Si fem un anàlisi dels casos confirmats de covid-19 amb xifres absolutes (per tant, sense tenir en compte la densitat de població de cada barri), l’afectació és diferent. La Nova Esquerra de l’Eixample (437), Sant Andreu (418) i la Sagrada Família (416) concentren més barcelonins positius de coronavirus.
Segons l’última actualització de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el nombre de persones amb coronavirus amb test positiu al laboratori és de 11.462 barcelonins. La diferència entre homes (5.025) i dones (6.437) es va ampliant a mesura que avança la pandèmia. Actualment hi ha 1.412 barcelonines amb covid-19 més que el sexe oposat, mentre que fa una setmana aquesta diferència era de 540 dones més que homes, i fa 15 dies, 138.
En el conjunt de Barcelona, el 41 % dels casos confirmats són persones d’entre 35 i 64 anys i el 36 % es corresponen amb persones de més de 75 anys. Cal tenir present que aquests percentatges van variant en funció del creixement d’afectats en cada grup d’edat. En comparació amb l’última setmana, els barcelonins majors de 75 anys han passat de 2.830 positius a 4.117.
El gràfic de línies següent mostra l’evolució dels casos confirmats de coronavirus a Barcelona. Aquestes xifres inclouen els professionals sanitaris. L’Agència de Salut Pública de Barcelona està treballant per oferir aquesta dada desagregada de la població general, ja que el percentatge que representen no és menor.
El creixement diari dels casos representat amb el gràfic de barres inferior permet observar millor com varien les dades dia a dia. Segons va afirmar l’Ajuntament de Barcelona el 10 d’abril, la pandèmia estava en fase de baixada, però del dia 15 al 18 es va tornar a registrar un augment de casos, segurament per l’increment de proves fetes a la població.
- ARTÍCLE ORIGINAL: https://beteve.cat/societat/dades-coronavirus-barcelona-barris/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada