El primer gimnàs de taekwondo a Barcelona

Repassem la història del gimnàs Querol Juntai i la filosofia d'aquesta art marcial coreana.
El taekwondo és una art marcial coreana que es va crear l’any 1955. Pocs anys després, concretament el 1969, el mestre coreà John Jun Tai va fundar el primer gimnàs de taekwondo a la ciutat de Barcelona, i un dels primers al territori espanyol, on el barceloní Francisco Querol es va entrenar fins que es va convertir en cinturó negre. Amb els anys, l’alumne va esdevenir mestre i es va quedar a càrrec de continuar la feina que havia iniciat el mestre John Jun Tai.La filosofia del taekwondo.

El taekwondo, com moltes de les arts marcials asiàtiques, es basa en el respecte. És per això que entre alumnes, abans d’un combat, envers el mestre o en entrar al “dojang” (el lloc on s’entrena), es fa una petita reverència que prové d’una antiga tradició confuciana anomenada Jeol. És un símbol d’humilitat, una de les pedres angulars d’aquesta art marcial.

La filosofia del taekwondo neix del confucianisme i el taoisme i són la cortesia, la integritat moral, la perseverança, l’esperit indòmit i l’autocontrol. Tot i que als ulls del profà pot semblar violent, una de les característiques més importants és que no es permet la violència, ni dins del gimnàs, ni fora. Tal com ens explica el mestre Daniel Querol, si un alumne es mostra violent deixa de ser benvingut.


Un gimnàs familiar de segona generació.

Avui dia el mestre Francisco Querol ja està retirat i són el seu fill, Daniel Querol, i la seva nora, Lourdes Serra, els qui ensenyen taekwondo a les noves generacions. Així i tot, Francisco Querol segueix en contacte amb els nous alumnes, aportant la seva saviesa i experiència. En paraules de Lourdes Serra: “Nosaltres et desmuntem i el mestre Querol et torna a muntar”.

El gimnàs familiar Querol Juntai ara s’enfronta amb un dels reptes més grans de la seva història: subsistir en temps de la covid-19, i és per això que s’han hagut d’adaptar amb nous protocols de desinfecció de tot l’equip, ús obligatori de mascareta, delimitació de l’espai personal dins del “dojang” i classes en línia quan les presencials no s’han pogut impartir a causa del tancament provisional dels gimnasos a Catalunya durant els mesos de repuntada de la pandèmia.Puntades voladores.

Una de les característiques de l’estil de lluita del taekwondo és l’ús de les puntades com a base de l’art marcial, envers altres disciplines com el karate (cops amb les mans) o el judo (claus). En un entrenament bàsic, primer es fan exercicis d’escalfament i estiraments exhaustius, i són la flexibilitat i l’equilibri dues de les habilitats més importants a desenvolupar.


Una art marcial de defensa.

El taekwondo és una art marcial que es basa en la defensa, no en l’atac. És per això que té diverses tècniques per llançar l’atacant i procedir a la seva immobilització. Això també fa que faci servir una postura més endarrerida que altres disciplines: per una banda, és una manera de veure venir l’atac i, per una altra, l’enemic sempre queda a distància de puntada.

Així i tot, en la modalitat olímpica o plenament esportiva s’eviten els cops baixos o a la cara, i una lesió al contrincant pot significar la desqualificació.


Cap comentari:

Publica un comentari